Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre Vitamina B2: beneficii, surse, doza recomandata

Totul despre Vitamina B2: beneficii, surse, doza recomandata

0
Totul despre Vitamina B2: beneficii, surse, doza recomandata

orez brun vitamina b2Astazi continuam seria de materiale despre vitaminele din grupul B-urilor, cu detalii interesante si utile despre Vitamina B2 (riboflavina). Aceasta vitamina este necesara pentru sanatatea ta generala, ajuta corpul sa utilizeze oxigenul si sa descompuna micronutrientii din alimente. Dar da o mana de ajutor si cand vine vorba despre absorbtia si activarea vitaminelor B1, B3, B6 si B9 in organism. Descopera mai multe in articolul de mai jos!

Ce este Vitamina B2?

Ca toate vitaminele din complexul B, Vitamina B2 (care mai este numita riboflavina) este solubila in apa, deci este transportata in organism prin sange. Aceasta vitamina este importanta in cresterea, dezvoltarea si funtionarea celulelor corpului tau, contribuind la convertirea alimentelor consumate in fiecare zi in energia de care ai nevoie. Cum face asta? Vitamina B2 este o componenta esentiala in doua coenzime vitale (FMN si FAD), care au un rol important in productia energetica, functionarea si dezvoltarea celulara, dar si metabolismul grasimilor, proteinelor, carbohidratilor, medicamentelor si steroizilor.

lumina soareluiPeste 90% din riboflavina absorbita din dieta este FAD sau FMN, restul fiind glicozide sau esteri. Majoritatea Vitaminei B2 este absorbita in intestinul subtire, este depozitata in ficat, inima si rinichi doar in cantitati mici si este sensibila la lumina ultravioleta si vizibila (motiv pentru care terapia luminoasa utilizata pe termen lung in tratarea icterului sau a bolilor de piele poate produse deficienta de Vitamina B2, iar laptele este cel mai bine depozitat in sticle de plastic sau cutii de carton).

De cata Vitamina B2 ai nevoie?

Doza zilnica recomandata (DZR) de catre medici apropo de Vitamina B1 depinde de varsta si sex si se calculeaza in mg:

  • 0-6 luni: 0,3 mg
  • 7-12 luni: 0,4 mg
  • 1-3 ani: 0,5 mg
  • 4-8 ani: 0,6 mg
  • 9-13 ani: 0,9 mg
  • 14-18 ani, fete: 1 mg
  • 14-18 ani, baieti: 1,3 mg
  • femei adulte: 1,1 mg
  • barbati adulti: 1,3 mg
  • femei insarcinate: 1,4 mg
  • femei care alapteaza: 1,6 mg

Ce alimente contin Vitamina B2?

migdale vitamina b2Vitamina B2 se regaseste in mod natural in: quinoa, orez brun, fasole, mazare, legume verzi (sparanghel, broccoli, spanac, kelp), ciuperci, migdale, seminte de floarea-soarelui, dovleac, cartofi dulci, mere, avocado, patrunjel, salvie, molasa, rosii la conserva, oua, organe, carne, peste, scoici, lactate. In plus, poate fi adaugata in anumite produse (cereale si produse de panificatie fortificate) si se poate administra sub forma de supliment de vitamine.

Deoarece – cum spuneam mai sus – riboflavina este solubila in apa, cand fierbi alimentele care o contin ajungi sa pierzi de doua ori mai multa Vitamina B din ele, comparativ cu alte modalitati de pregatire (fierbere la aburi, de exemplu).

Gateste gustos si sanatos:
descopera produsele bogate in Vitamina B2 din magazinul online Sano Vita!

Quinoa neagra

quinoa-neagra-500g

Orez brun prefiert

orez-brun-prefiert-500g

Seminte de floarea-soarelui

seminte-de-floarea-soarelui-500g

Fasole Azuki

bioh-eco-fasole-azuki-500g

Care sunt beneficiile Vitaminei B2 asupra sanatatii tale?

Vitamina B2 joaca un rol esential apropo de energie si metabolism, productia de globule rosii sanatoase si conversia unor vitamine. Descopera toate beneficiile pe care le are Vitamina B2 pentru tine, mai jos:

  • converteste micronutrientii in corp – transforma Vitamina B6 in forma sa activa, transforma triptofanul (aminoacid esential) in Vitamina B3, are rol in absorbtia si activarea acidului folic (Vitamina B9), a Vitaminei B1, a fierului

  • contribuie la sanatatea mucoaselor sistemului digestiv, ficatului, muschilor, nervilor, ochilor si pielii, dar si la productia de hormoni realizata de glandele suprarenale

migrena vitamina b2

  • poate juca un rol in tratarea migrenelor – aceste dureri intense care apar in zona capului pot fi provocate de disfunctii mitocondriale; deoarece Vitamina B2 este necesara pentru functionarea mitocondriala, cercetatorii studiaza potentialul riboflavinei in prevenirea/tratare migrenelor

  • poate combate cancerul – expertii cred ca riboflavina poate preveni deteriorarea ADN-ului cauzata de agentii cancerigeni, dar sunt necesare studii suplimentare in acest sens

  • previne dezvoltarea cataractei – poate intari colagenul corneal, poate stabiliza cristalinul si poate reduce riscul aparitiei cataractei

  • combate homocisteinemia – un aport corect de Vitamina B2 mentine sub control homocisteina (aminoacid regasit in sange care, cand are un nivel prea mare, poate produce acest fenomen asociat cu boli arteriale coronariene, atacuri de inima si cerebrale, dementa vasculara, epilepsie, Alzheimer, Parkinson)

  • are rol antioxidant – lupta impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele si cresc riscul imbatranirii si bolilor cronice

Descopera ghidul antioxidantilor: 12 alimente care lupta cu radicalii liberi!

Cum se manifesta deficienta de Vitamina B2?

buse sanatoase vitamina b2Exista doua tipuri de deficienta de riboflavina (care mai este numita ariboflavinoza): primara (provocata de o alimentatie saraca in B2) si secundara (cauzata de faptul ca intenstinele nu absorb corect aceasta vitamina, organismul nu o poate utiliza corect sau o elimina prea rapid). Deficienta de Vitamina B2 se manifesta prin probleme la nivelul pielii si gurii (ulcer bucal, inflamatia limbii si a mucoaselor, buze crapate/inrosite, stomatita angulara/crapaturi la coltul buzelor, dureri in gat, dermatita), anemie, sensibilitate oculara la lumina puternica, ochi rosii, cataracte, caderea parului, probleme la nivelul aparatului reproducator, degenerarea ficatului si sistemullui nervos. De obicei, persoanele care au lipsa de Vitamina B2 au deficiente si la nivelul alor nutrienti, deci unele dintre aceste simptome pot reflecta asta.

Persoanele care sunt predispuse la a avea prea putina riboflavina in organism sunt: sportivii vegetarieni, veganii, persoanele intolerante la lactoza, persoanele cu anorexie, alcoolicii, femeile insarcinate, care iau anticonceptionale sau care alapteaza (si bebelusii lor), persoanele care au o boala genetica ce restrictioneaza aportul de B2 (ca sindromul infantil Brown-Vialetto-Van Laere), cele care au hipotiroidism si insufiecienta suprarenala.

Poti consuma prea multa Vitamina B2?

vitamineIn mod normal, o supradoza de Vitamina B2 nu este posibila, deoarece organismul absoarbe lent maxim 27 mg de riboflavina si elimina restul prin urina. Cu toate acestea, exista efecte secundare pentru dozele mai mari de 100 mg de Vitamina B2 (de aceea, orice supliment de vitamine trebuie luat la sfatul medicului): o culoare portocalie a urinei, mancarimi sau arsuri la nivelul pielii, diaree, crampe, amortire, sensibilitate oculara la lumina.

Citeste si articolele noastre despre vitaminele A, B1 si D, pe blogul Sano Vita!

Articolul precedent Supa de linte rosie, cu legume
Articolul următor Sos de ciuperci
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.