Acasă Sport și fitness Totul despre colesterol: tipuri, factori de risc si cum pastrezi nivelul optim

Totul despre colesterol: tipuri, factori de risc si cum pastrezi nivelul optim

0
Totul despre colesterol: tipuri, factori de risc si cum pastrezi nivelul optim

colesterol inimaColesterolul este o substanta consumata prin alimentatie si produsa de organismul uman, care poate fi benefica, dar si nociva. Daca are un nivel normal, colesterolul este esential functionarii corpului (fiind prezent in fiecare celula umana si avand functii naturale importante), dar in concentratii prea mari, devine un dusman tacut, care ne pune in pericol sanatatea, provocand boli de inima si diabet. Citeste articolul nostru pentru a descoperi care este rolul colesterolului, cate tipuri exista, ce simptome are nivelul crescut de colesterol si cum il poti preveni!

Ce este colesterolul?

celuleColesterolul este o substanta cerata, asemanatoare grasimii, care indeplineste 4 functii primare necesare supravietuirii:

  • mentine structura peretilor celulari (fiind mai rigid decat alte lipide, imobilizeaza moleculele din membrana celulara)

  • contribuie la crearea acizilor biliari digestivi in intestin

  • din el se sintetizeaza in corp Vitamina D

  • este un precursor al anumitori hormoni (progesteron, cortizol, aldosteron, testosteron, estrogen)

Produs de ficatul nostru sau ingerat prin alimentatie, colesterolul trebuie sa se afle la un nivel normal, pentru a-si indeplini corect functiile. Persoanele care consuma produse de origine animala (carne, lactate, oua), singurele care contin colesterol, pot avea mai mult colesterol decat cele care au renuntat la ele, deoarece atunci cand alimentatia este bogata in grasimi saturate si trans, ficatul creste nivelul de colesterol produs.

Tipuri de colesterol

celule sangvineColesterolul este transportat in organism prin sange (in care nu este solubil), atasat de proteine si formand lipoproteine. In functie de tipul de colesterol din fiecare lipoproteina, principalele tipuri de colesterol sunt:

  • lipoproteine cu densitate scazuta (LDL)/colesterolul rau” – transporta colesterolul prin organism, se aduna pe peretii arteriali, ingustandu-i si intarindu-i, provocand boli de inima (hipertensiune, arteroscleroza, angina pectorala, atac de cord), diabet, accident vascular cerebral, ingustarea arterelor periferice de la nivelul intestinelor si rinichilor; constituie 60-70% din colesterolul total

  • lipoproteine cu densitate mare (HDL)/colesterolul bun” – aduna colesterolul in exces din fluxul sangvin si il transporta inapoi la ficat (unde este descompus, spre eliminarea din corp), tinand la distanta bolile; constituie 20-30% din colesterolul total

Care este nivelul sanatos de colesterol?

Nivelul de colesterol variaza in functie de varsta, sex, greutate si regiune geografica. Este important sa ai un nivel normal de colesterol pe parcursul intregii vieti, incepand din copilarie, deoarece un nivel crescut descoperit mai tarziu in viata este mai dificil de tratat. Cu cat previi mai din timp, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea ta, schimbarile in stilul de viata facute la o varsta inaintata nemaiavand acelasi impact asupra nivelului colesterolui ca cele facute in tinerete. Nivelul de colesterol total tinde sa cresca odata cu anii din buletin, iar barbatii tind sa aiba niveluri mai mari decat femeile (care au un nivel de HDL mai mare decat barbatii, pana cand intra la menopauza).

familieNivelul de colesterol este masurat in trei categorii, ale caror valori normale sunt (pentru adulti si copii, in miligrame/decilitru):

  • colesterolul total – pentru adulti, sub 200 de mg/dl

  • colesterolul bun”/HDL – pentru adulti, intre 40-60 mg/dl

  • colesterolul rau”/LDL – pentru adulti, sub 100 mg/dl

Majoritatea dintre noi au probleme in a echilibra aceste niveluri: colesterolul total si cel „rau”/LDL trebuie mentinute mici, in timp ce un nivel mai ridicat de colesterol „bun”/HDL poate oferi protectie impotriva bolilor de inima si atacurilor cerebrale. Studiile indica faptul ca raportul dintre colesterolul total si HDL este un marker mai bun pentru depistara riscurilor de boala decat nivelul LDL si atat, raportul ajutandu-te sa iti dai seama daca trebuie sa iti limitezi sursele alimentare de colesterol „rau” si daca ai un nivel optim de colesterol „bun”: acesta trebuie sa fie sub 4 (cu cat este mai mic, cu atat ai un nivel mai sanatos de colesterol) si se calculeaza impartind prima valoare la a doua.

Care sunt cauzele si factorii de risc ai colesterolului marit?

fast foodLa nivelul ridical al colesterolului pot contribui factori care nu depind de tine (mostenirea genetica), dar adesea este rezultatul unor factori pe care ii poti controla (prin modificarea stilului de viata, al alegerilor alimentare si/sau prin medicatie), ceea ce inseamna ca poate fi prevenit si tratat. Factorii de risc includ:

  • o alimentatie bogata in carbohidrati, grasimi saturate si trans/hidrogenate (carne, lactate, margarina, ciocolata, dulciuri din comert, popcorn pentru microunde, alimente prajite si procesate)

Descopera ce efect au asupra sanatatii tale alimentele fast-food si grasimile trans!

  • obezitatea (un indice de masa corporala de peste 30)

  • lipsa sportului si miscarii (poate duce la ingrasare)

Descopera ce obiceiuri te ingrasa fara sa iti dai seama!

  • fumatul (afecteaza peretii vaselor sangvine si scade nivelul HDL)

menopauza

  • varsta (pe masura ce imbatranesti, ficatul scapa din ce in ce mai greu de colesterolul LDL)

  • sarcina, menopauza si diverse boli (diabet de tip 2, boli de ficat/rinichi, sindrom ovarian polichistic, boala tiroida, dependenta de alcool)

  • factorii genetici (hipercolesterolemia familiala este forma mostenita de colesterol ridicat)

Cum previi colesterolul marit si pastrezi nivelul optim de HDL si LDL?

Daca HDL protejeaza inima si arterele, ar trebui oare sa ai o valoare cat mai mare? Si este oare posibil sa ai prea mult HDL? Majoritatea dintre noi nu pot avea prea mult colesterol „bun” in corp: nivelul acestuia nu urca excesiv daca ai un metabolism normal, care proceseaza colesterolul fara probleme genetice (daca depaseste 90 mg/dl, atunci e timpul pentru teste amanuntite, in acest sens). Vei avea un nivel optim de colesterol total si LDL si destul colesterol „bun”/HDL in sange daca:

salata

  • ai o alimentatie bogata in fructe si legume (cu cat sunt mai colorate, cu atat sunt mai pline de antioxidanti), leguminoase, cereale integrale, nuci si produse din soia (pentru un aport sanatos de fibre, proteine slabe si acizi grasi esentiali Omega-3)

  • limitezi consumul de alimente procesate, semipreparate, grase, sarate, dulci si prajite

  • scazi numarul de kilograme in plus afisate de cantar

  • faci sport, miscare sau esti activa cu regularitate (30 de minute/zi)

Descopera 10 motive ca sa alegi un stil de viata mai activ!

  • renunti la fumat

  • consumi alcool cu moderatie

  • iti manageriezi nivelul de stres

Alege fulgii de ovaz Sano Vita, la un pret accesibil oricui!

fulgi-de-ovaz-1-kgFulgii de ovaz Sano Vita sunt cereale integrale, adica produse brute, nerafinate, carora nu li s-a indepartat nici invelisul exterior al bobului (tarata) si nici germenii. Prin urmare, sunt plini de toate vitaminele, fibrele si mineralele din ovaz.

Care sunt simptomele colesterolului marit si cand sa mergi la doctor?

O persoana care are un colesterol ridicat nu are si simptome care sa ii indice asta, de aceea este important sa iti faci periodic analize medicale de sange. Asa reduci riscul unor probleme serioase de sanatate aparute din senin si poti preveni cresterea nivelului de colesterol (medicii pot prezice riscul de atac de cord/accident vascular cerebral in urmatorii 10 ani sau in timpul vietii, orientandu-se dupa analize).

analize de sange

De-a lungul timpului, corpul nostru tinde sa produca mai mult colesterol, deci toti adultii trebuie sa si-l verifice la 4-6 ani; copiii au nevoie de doar 1-2 teste inainte de a implini 18 ani (daca nu au factori de risc care sa necesite o monitorizare mai frecventa – sedentari, cu kilograme in exces, cu istoric familial in domeniu). Nivelul de colesterol total fluctueaza, de aceea analizele se fac dimineata, pe stomacul gol. Intreaba-ti medicul daca si tu ai nevoie de un test!

Articolul precedent Kurtos (cozonac secuiesc)
Articolul următor Tort rasturnat cu fructe – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.