Acasă Ghid de nutriție Totul despre carbohidratii rafinati

Totul despre carbohidratii rafinati

5
Totul despre carbohidratii rafinati

carbohidrati rafinatiCe sunt mai exact carbohidratii rafinati si de ce arunca toata lumea cu pietre in ei? Internetul, nutritionistii si curele de slabire ne avertizeaza mereu sa evitam consumul de carbohidrati rafinati, deoarce acestia sunt considerati sabotatorii oricarui stil de viata sanatos. Dar ce sunt de fapt carbohidratii rafinati, de ce ne pun in pericol sanatatea si greutatea si cu ce ii putem inlocui in alimentatia zilnica? Afla raspunsurile la toate aceste intrebari in articolul de mai jos!

Ce inseamna termenul „carbohidrati rafinati”?

Termenul de „carbohidrati rafinati/simpli” defineste carbohidratii care si-au pierdut aproape toata valoarea nutritionala in procesul de productie (care poate include extractia industriala, concentrarea, purificarea si transformarea enzimatica). Carbohidratii rafinati nu exista in natura si inlud zaharul si cerealele procesate, care sunt preferatele multora dintre noi: painea si orezul alb, cerealele pentru copii cu zahar si arome adaugate, pastele, pizza, cartofii prajiti si chips-urile, produsele de patiserie, biscuitii, dulciurile, iaurtul cu diverse arome, laptele praf, bauturile carbogazoase.

Anatomia unui bob de cereale integraleIn forma lor naturala, cerealele au 3 parti comestibile: taratele (exteriorul tare, care contine antioxidanti, fibre si vitamine din grupul B), endospermul (care contine carbohidrati, proteine si cantitati mici de minerale si vitamine) si germenele (miezul, care contine vitaminele E si B, proteine, minerale, grasimi nesaturate). Cerealele integrale (ca orezul brun sau fulgii de ovaz, de exemplu), au bobul intreg, intact; produsele facute din cereale integrale (ca faina integrala de grau, de exemplu) presupun macinarea bobului intreg, fara pierderea de nutrienti din acesta – cu alte cuvinte, in ambele cazuri consumi toate fibrele, proteinele, vitaminele, mineralele si grasimile din ele. Odata cu rafinarea, ce ramane in urma este doar endospermul, un produs finit cu o textura mai fina si o culoare mai deschisa, care produce un rezultat pufos, cu o durata de viata mai mare pe raftul magazinelor.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic!

Alege fulgii de ovaz, pentru un produs integral de top!

fulgi-de-ovaz-1-kgFulgii de ovaz sunt alegerea ideala pentru a fi consumati cu lapte vegetal sau pentru a fi folositi la prepararea produselor de patiserie, avand o consistenta usoara, maruntita, ce permite hidratarea rapida.

De ce nu sunt sanatosi carbohidratii rafinati?

dulciuriAlimentele enumerate mai sus sunt digerate rapid de organism, au in indice glicemic ridicat si produc cresteri bruste ale nivelului glicemiei, fluctuatii ale starii de spirit si energiei, acumulare de grasime in corp (mai ales in zona abdominala, in jurul organelor ca ficatul). Cand mananci carbohidrati rafinati, sangele iti este inundat de zahar, nivelul insulinei creste (pentru a elimina zaharul) si simti din nou foamea la scurt timp, poftind la noi carbohidrati rafinati.

Alimentatia bogata in astfel de carbohidrati te determina sa mananci mai mult, sa te ingrasi, sa capeti rezistenta la insulina (declansand inflamatie in organism, confom unei analize din 2014) si diabet de tip 2, sa dezvolti hipertensiune si boli de inima (noteaza o cercetare din 2015), oboseala, depresie (au descoperit specialistiii in 2015) si chiar insomnie (conform unui studiu recent, din 2019), sa ai probleme de digestie si constipatie (mentioneaza o cercetare din 1991), sa ai un risc mai mare de a te imbolnavi de cancer (spun studii din 2016 si 2018).

Descopera totul despre relatia dintre fructe si diabeti!

Cum alegi carbohidratii sanatosi?

carbohidrati complecsiCarbohidratii sunt una dintre principalele surse de energie ale organismului uman, iar expertii recomanda ca 45-65% dintre caloriile consumate zilnic sa provina din aceasta sursa. Cheia unui stil alimentar sanatos – cand vine vorba despre carbohidrati – este alegerea celor sanatosi: carbohidratii complecsi (legume, cereale integrale, fructe). Acestia sunt digerati lent, nu destabilizeaza glicemia, nu duc la acumularea rapida de grasime si kilograme in plus in organism, ajutandu-te sa te simti mai sanatoasa si mai plina de energie.

Cu alte cuvinte, umple-ti cosul saptamanal de cumparaturi cu orez, paste, fainuri si cereale integrale, spanac, fasole verde, telina, rosii, porumb, cartofi albi/dulci, fasole, mazare, linte, alune, caju, nuci, mere, pere, citrice, banane, fructe de padure. Incearca sa inlocuiesti deserturile plin de ciocolata cu fructe si zucurile carbogazoase cu apa.

briosaAsta nu inseamna sa nu mai mananci niciodata carbohidrati rafinati – nu de alta, dar interzicerea anumitor alimente/bauturi nu te va determina decat sa le poftesti non-stop. Ce trebuie sa faci este sa transformi carbohidratii rafinati intr-o indulgenta ocazionala, nu ceva omniprezent in alimentatia ta, iar pe masura ce le vei reduce numarul vei observa singura ca vei pofti la ei din ce in ce mai rar. Incepe chiar de astazi sa faci o schimbare la capitolul carbohidrati si ofera-i organismului tau sanatatea de care are nevoie si pe care o merita!

Consumul de carbohidrati complecsi este unul dintre cele 10 sfaturi sanatoase de lifestyle pentru adulti pe care le-am inclus recent intr-un infografic util. Descopera-le si tu!

Articolul precedent Glazura cremoasa, de ciocolata si curmale
Articolul următor Prajitura cheesecake cu lamaie
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

5 COMENTARII

  1. Perfect de acord cu explicatiile… dar… de ce găsesc pe site-ul dvs, fructe confiate cu zahăr nu cu siropuri naturale sau măcar cu înlocuitorii zahărului mai puțin agresivi precum ștevia, xllytolul sau eritritolul ?
    Produsul românesc 100%, deși nu pare „Green Sugar”(că știm engleză, nu?) are „0 calorii și 0 indice glicemic”, dar este totuși putin cunoscut de către publicul larg (și din păcate, văd că nici dvs nu-l promovați !):(

    • In magazinul nostru online gasiti si fructe confiate natural (merisoare indulcite cu struguri si mere, de exemplu) si este alegerea fiecaruia ce cumpara si consuma. Cat despre Green Sugar, acest produs este foarte scump si, din pacate, cererea pe piata autohtona este de produse mai ieftine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.