Acasă Rețete Garnituri sănătoase Sos olandez (hollandaise) vegetal

Sos olandez (hollandaise) vegetal

0
Sos olandez (hollandaise) vegetal

sos olandez (hollandaise) vegetalUn sos olandez (hollandaise) clasic este o emulsie compusa din oua, unt si suc de lamaie. Astazi iti propunem o varianta vegetala a acestuia, care are aceeasi aroma a unui sos olandez (hollandaise), cu ingrediente diferite in compozitie. Rezultatul este un sos cremos, cu aroma si culoare de oua (gratie turmericului si sarii negre de Himalaya din compozitie), perfect pentru turnat peste cartofi copti sau wedges, ciuperci umplute sau sparanghel fiert!

TIMP PREPARARE   20 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Fulgi de drojdie uscata

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

  Mod de preparare reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal

  • Pentru a pregati acest sos olandez (hollandaise) vegetal, pune la inmuiat nucile caju in apa fierbinte, intr-un bol, timp de 1 ora (apoi scurge-le bine de apa si adauga-le in vasul unui blender vertical).
  • Pune in blenderul vertical si fulgii de drojdie inactiva uscata, zeama de lamaie, otetul, apa, turmericul (adaugat in aceasta reteta pentru a-i conferi sosului olandez culoarea galbena caracteristica), mustarul, usturoiul si ceapa pudra, sarea si piperul.
  • Mixeaza toate aceste ingrediente pana obtii un sos cremos si omogen.
  • Transfera sosul olandez (hollandaise) intr-un bol de sticla si fierbe-l la bain-marie (plasand bolul deasupra unei cratite cu apa, pe foc, astfel incat continutul sa fiarba gratie aburilor, fara a intra in contact cu apa), amestecand din cand in cand, pana cand se incalzeste si se ingroasa putin.

  Observatii reteta Sos olandez (hollandaise) vegetal

  • Poti inlocui sarea neagra de Himalaya cu sare obisnuita, dar vei pierde din aroma intensa, asemanatoare oualor, a acestui sos olandez (hollandaise) vegetal.
  • Inmuierea prealabila a nucilor caju in apa fierbinte le face usor de maruntit ulterior si face ca sosul olandez (hollandaise) sa fie cremos, dar reteta contine destul lichid incat sa o poti face si rapid, fara a mai inmuia nucile caju: daca te grabesti si ai nevoie repede de un sos olandez (hollandaise), le poti pune si uscate in blenderul vertical.
  • Otetul alb din lista de ingrediente confera cel mai bun echilibru de arome in aceasta reteta de sos olandez (hollandaise) vegetal, dar il poti inlocui cu otet din cidru de mere, daca doar asta ai in casa.

  Stiai ca?

  • Reteta de sos olandez (hollandaise) este originara din Franta, in ciuda numelui? Cunoscut la inceput drept „sosul Isigny” (oras din Normandia celebru pentru untul si smantana produse acolo), reteta de sos olandez apare prima data  intr-o carte de bucate din 1651, a francezului Francois Pierre La Varenne (influentul volum „Le cuisinier françois”). Schimbarea de nume a fost motivate, conform unor surse, de Primul Razboi Mondial: industria lactatelor din Normandia a disparut, iar untul a inceput sa fie importat din Olanda.
  • Sosul olandez (hollandaise) este unul dintre cele 5 sosuri de baza din bucataria frantuzeasca, alaturi de sosul bechamel (cu lapte si faina), espagnole (de vita), veloute (cu galbenusuri si smantana) si de rosii?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Sos olandez (hollandaise) vegetal
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.