Acasă Ghid de nutriție Nucile coco de mer, din Seychelles – legende, recorduri si utilizare

Nucile coco de mer, din Seychelles – legende, recorduri si utilizare

0
Nucile coco de mer, din Seychelles – legende, recorduri si utilizare

coco de merCoco de mer (a carui denumire stiintifica este Lodoicea maldivica) este un palmier rar, legendar si exclusivist, care detine 5 recorduri botanice: este cea mai eficienta planta cand vine vorba despre recuperarea nutrientilor din frunzele moarte, produce cel mai mare cotiledon – frunzulita care apare dupa incoltire (pana la 4 m lungime), cele mai mari flori de palmier (cele feminine au 1-2 metri), cel mai mare fruct salbatic (pana la 42 kg) si cea mai grea samanta din lume (pana la 18 kg)!

Despre nucile coco de mer se credea ca se nasc din valurile Oceanului Indian si au puteri de vindecare magice. Chiar si dupa ce s-a aflat ca palmierii cresc pe uscat, folclorul local povesteste ca samanta gigantica este produsa din imbratisarea florilor de ambele sexe (feminim si masculin), intr-o noapte furtunoasa, iar moartea sau orbirea asteapta pe oricine asista la acest eveniment…

In articolul de astazi iti spunem povestea acestor nuci uriase, adunam laolalta legendele care le inconjoara si iti dezvaluim ce spune botanica despre stiinta din spatele acestui palmier unic in lume.

Un palmier urias si carismatic

insulele seychellesPalmierul coco de mer este unul dintre cele mai celebri din lume, un „print al palmierilor”, comparabil cu cedrul biblic de Liban si uriasa sequioa californiana, planta carismatica ce poate rivaliza cu tigrii sau ursii panda. Cu un trunchi neted si inalt de 24-30 de metri, de culoare maro deschis si stropit de puncte negre, acesta creste in mod natural doar pe 2 insule din arhipelagul Seychelles (Curieuse si Praslin – care gazduieste rezervatia naturala Vallee de Mai, care apartine Patrimoniului Mondial UNESCO) si poate atinge varsta de 800 de ani!

Aceasta distributie limitata poate fi explicata prin faptul ca acestea sunt ramasitele unui micro-continent care a disparut, iar unele specii de plante au ramas izolate pe cateva insule, din cauza a 3 factori care le-au impiedicat propagarea: greutatea mare a nucilor negerminate nu le-a permis sa pluteasca pe apa, spre alte zone geografice; palmierul este unisexuat, deci are nevoie de o planta feminina si una masculina in fiecare noua locatie, pentru inmultire; copacul produce multe fructe doar daca se dezvolta intr-o comunitate, alaturi de multi alti palmieri.

Legende maritime

oceanInainte ca Insulele Seychelles sa fie descoperite de exploratori, nucile uscate erau purtate de curentii oceanici in larg, uneori tocmai pana in Maldive (unde palmierul coco de mer nu era cunsocut). Marimea exceptionala, forma sugestiva si circumstantele aparitiei lor au dat nastere la numeroase legende. Cand fructele palmierului coco de mer ajung in apa, se scufunda, miezul si coaja putrezesc, iar nuca plina doar de gaze pluteste la suprafata (de unde si numele, care inseamna, in franceza, „nuca de cocos a marii”).

Pe la 1.500, marinarii portughezi povesteau despre „copacul care creste sub apa si are proprietati medicinale superioare pretioasei pietre Bezoar” (formata in stomacul rumegatoarelor si folosita la acea vreme ca antidot pentru diverse boli). Garcia de Orta scria, la 1563, ca miezul „nucii de Maldive” este un remediu excelent impotriva otravurilor, colicilor, paraliziei, epilepsiei si problemelor digestive. Iar forma feminina a nucilor a atras dupa sine povestea ca miezul copt este un puternic afrodiziac – idee valabila si astazi, in Asia.

Europenii descopera Insulele Seychelles

seychellesInsulele Seychelles erau cunoscute de navigatorii arabi inca din anul 916 si portughezii stiau de ele in secolul XV, dar britanicii au bifat descoperirea lor oficiala abia in secolul XVII. Exploratorii europeni au adus nucile uriase pe batranul continent, unde regii si printii se laudau cu fabuloasele seminte (care erau slefuite si acoperite cu aur, argint si pietre pretioase, facute cadou sau vandute pe sume mari): Rudolf al II-lea de Habsburg (imparatul Sfantului Imperiu Roman, regele Boemiei si Ungariei, principe al Transilvaniei) a platit 4.000 de florini de aur pentru o singura nuca!

Dar palmierul coco de mer a fost descoperit abia in 1744, de francezul Lazare Picault. Exploratorii ajunsi ulterior aici au fost socati de palmierii unisexuati, aspectul florilor masculine si al nucilor dand nastere legendelor legate de imbratisarea acestor copaci in noptile furtunoase. Cand generalul-maior britanic Charles George Gordon a ajuns in Vallee de Mai, in 1881, a fost convins ca a ajung in Gradina Edenului, iar nucile palmierilor din fata lui sunt fructele interzise din Biblie.

Stiinta botanica a unui palmier fascinant

palmier coco de merCe spune stiinta din spatele acestei fascinante plante? Cum creste ditamai palmierul intr-un sol sarac, pe doar 2 insule din intreaga lume, producand cele mai mari seminte de pe mapamond? Descopera mai jos cat de eficente sunt frunzele acestuia, ce sistem de radacini produce, cum a ajuns sa abia seminte atat de mari si ce proces indelung de germinare are!

Frunze eficiente, de 6 m lungime

Sa incepem cu frunzele: acestea au doar o treime din concentratia de azot si fosfor regasita in frunzele alor plante din Seychelles, iar inainte de a se usca si a cadea din palmier, pomul extrage majoritatea nutrientilor din frunze, reciclandu-le; cu alte cuvinte, nu investeste mult in frunze, ci in fructe. Frunzele palmierilor maturi pot avea pana la 7-10 m lungime si 4,5 m latime si rezista in coroana peste 50 de ani (poate cea mai lunga durata de viata din regatul vegetal).

frunze palmieriAcestea au un design interesant, de palnie uriasa: asta asigura ca ploaia si materia organica care cad peste ele sunt conduse direct catre baza trunchiului, alimentand arborele cu apa, azot si fosfor (concentratia celor din urma substante fiind cu 50% mai mare in solul aflat la 20 cm de trunchi decat in cel aflat 2 metri mai departe).

Flori, fructe si cele mai mari seminte din lume

Cea mai celebra caracteristica a acestor copaci sunt semintele sale enorme – cele mai mari din lumea vegetala, care se afla in fructele palmierului si seamana cu soldurile unei femei. Insularii le spun „coco fesse”. Fructele palmierului coco de mer sunt nucile omonime (carora li se mai spune si nuci de cocos duble), care apar in urma unei polenizari misterioase – oamenii de stiinta care studiaza problema spun ca polenul este transferat de la florile masculine la cele feminine (care cresc pe palmieri diferiti ai aceleiasi specii) fie de albine, fie de soparle.

floare masculina coco de mer

Cele dintai seamana cu niste matisori galbeni uriasi si parfumati, de 1,5 m lungime si grosi cat un brat (este cea mai mare floare masculina din lume), care atarna printre frunze si produc polen timp de 10 ani; cele din urma sunt ramificate si acoperite de solzi, fiind cele mai mari flori de palmier din lume.

Dupa fertilizare (care are loc de 3-4 ori/an), copacul feminin produce fructe verzi la exterior, care cresc in buchete ce pot cantari pana la 180 kg. Fructele se coc in 6-10 ani, sunt in general bilobate (dar pot avea pana la 6 lobi) si au pana la 50 cm diametru. La interior, fructele contin o nuca ce are o pulpa dulce. La maturitate, cand nucile de 13-18 kg cad din palmier, coaja este maronie si miezul este asemanator fildesului.

Cum se explica marimea acesor seminte? O teorie spune ca aceasta specie de palmieri de baza pe dinozaurii uriasi, pentru a-si imprastia semintele; cand Insulele Seychelles s-au rupt de India, palmierii au ramas izolati si semintele s-au adaptat sa creasca in umbra parintilor, depasind ceilalti arbori din ecosistem – pana astazi, palmierii coco de mer sunt specia dominanta a padurilor in care cresc. In lipsa competitiei intre specii, palmierii au dezvoltat seminte din ce in ce mai mari, pentru a oferi puietilor o rezerva de nutrienti semnificativa.

Germinare lunga de 3 ani

germinareCopacii se inmultesc prin seminte calatoare, usoare, care nu se bat cu cei dintai pentru aceleasi resurse. In schimb, semintele palmierilor coco de mer sunt ajutate sa creasca in umbra oferita de parintii lor, in care au acces la un sol mai nutritiv – ceva unic in regatul vegetal. Cand fructul copt cada pe sol, coaja crapata emana un miros tropical, care se propaga si persista zile la rand. Dupa ce nucile ajung pe sol, urmeaza un proces de germinare unic, care dureaza 3 ani.

Timp de 6 luni, coaja fructului putrezeste, dintre cei doi lobi iese un vlastar care poarta embrionul si care intra pana la 60 cm in pamant, se poate extinde orizontal pana la aproape 4 m si, cand ajunge la adancimea optima, produce radacini, ancorandu-se in sol. In paralel, embrionul creste 30-60 cm deasupra pamantului, in sus; abia la 1 an de la inceperea germinarii apare prima frunzulita; puietul este hranit inca 2 ani din nuca imensa; copacul ajunge la maturitate in 7 ani si produce fructe abia dupa 25 de ani. Sistemul de radacini semicircular nu este foarte adanc, dar este extrem de puternic, rezistand in sol pana la 60 de ani dupa ce copacii au murit sau au fost taiati.

Utilizare si protectie guvernamentala

taiere nuci de cocosExportul nucilor coco de mer este controlat (fiind o specie vulnerabila, anual sunt culese doar 2.000 de nuci), iar fiecare bucatica este valoroasa. Seychelles importa 90% dintre produsele de care nevoie, iar nucile coco de mer sunt o resursa unica. Guvernul interzice vanzarea de nuci intregi (care ar putea fi plantate in alta tara), incurajand procesarea pulpei.

Doar 4 companii din Seychelles au licenta de a procesa si exporta miezul de coco de mer. Fiecare nuca este cantarita si numerotata cu atentie, apoi exteriorul tare este taiat cu un fierastrau electric in jumatate, pe santul central, si golit de miez. Acesta din urma este si el cantarit (pentru verificarile facute de catre autoritati), feliat foarte subtire, uscat, ambalat si exportat in Asia, costand pana la 90 €/kg. Miezul macinat este adaugat in alcool (si, chipurile, da putere consumatorului) sau utilizat in bucataria chineza.

Coaja este apoi lipita si se vinde in magazinele de suveniruri cu pana la 265 € si un certificat de autenticitate. Raritatea face din nucile uscate obiecte de colectie, care sunt folosite in medicina ayurvedica sau sunt transformate in vase si platouri, in timp ce frunzele sunt impletite artistic si incorporate in acoperisurile sau peretii colibelor.

Taierea manuala (cu un fierastrau obisnuit) a unei coco de mer dureaza pana la 30 de minute, atat de tare este coaja!

Articolul precedent Branza cheddar afumata (de caju)
Articolul următor Supa vietnameza pho
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.