Friganele

0
Friganele

friganeleEste o dimineata sau o seara de weekend si ai o pofta nemasurata de friganele? Atunci fa reteta noastra, care este perfecta in post, daca ai renuntat la ingredientele de origine animala sau daca nu ai in casa oua. Aceasta versiune de friganele fara oua si cu lapte de migdale este la fel de delicioasa si te ajuta sa folosesti painea veche din casa, pentru a-i da o noua viata si o noua aroma, care sigur vor fi pe placul tuturor membrilor familiei tale – de la mic, la mare!

TIMP PREPARARE   15 minute

PORTII   2

TIP RETETA   Desert/Mig dejun/Gustare

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Friganele

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Lapte de migdale

lapte-de-migdale-1l

Sirop de artar

sirop-artar-vertmont-canada-250-gr

Ulei de cocos dezodorizat

ulei-de-cocos-dezodorizat

Faina de grau integrala

faina integrala de grau

Fulgi de drojdie uscata

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

  Mod de preparare  reteta Friganele

  • Pentru a pregati aceasta reteta de friganele, incepe prin a taia feliile de paine veche de cel putin 1 zi la o grosime de 2 cm.
  • Intr-un bol incapator, amesteca (folosind un tel) laptele de migdale, siropul de artar, faina integrala, drojdia inactiva, scortisoara, nucsoara si sarea, pana obtii un lichid omogen.
  • Pune cele 6 felii de paine intr-o tava cu peretii inalti, toarna amestecul din bol deasupra acestora si intoarce feliile, pentru a te asigura ca s-au acoperit uniform.
  • Incinge uleiul de cocos intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, apoi adauga – pe rand – friganelele si prajeste-le pe fiecare parte, timp de cateva minute, pana devin aurii.
  • Serveste fiecare portie de friganele presarand deasupra zahar pudra, sirop de artar si fructe proaspete, taiate felii (kiwi, banane, fructe de padure, capsuni, etc.).

  Observatii reteta Friganele

  • Pentru a beneficia din plin de aroma ei, foloseste nucsoara data pe razatoare pe loc.
  • Pentru aceasta reteta de friganele, este foarte important sa nu folosesti paine feliata, gata ambalata (pentru sandvisuri), pentru ca vei obtine friganele moi, care se rup usor si deloc apetisante; alege paine de casa densa!

  Stiai ca?

  • Friganelele erau gatite des in Europa medievala (dar isi au originea in Roma anilor 300-400 d.Hr.)? Acestea au fost create de bucatarii care foloseau orice bucatica de mancare disponibila: stiind ca painea veche de o zi poate fi folosita cu succes daca este umezita si incalzita, acestia au inventat reteta clasica. Retetele medievale sugereaza ca acest fel de mancare era insa apanajul clasei instarite, deoarece folosea paine alba (cea mai scumpa la acea vreme), a carei coaja era indepartata.
  • In Franta, friganelele (carora in engleza li se spune „French toast”) sunt cunoscute drept „amerite” sau „pain perdu” (in traducere, „paine pierduta”)?
  • In Scotia, friganelele sunt servite in mod traditional pe post de sandvis umplut cu 1-2 carnati, in timp ce in Marea Britanie pot fi consummate si cu ketchup?
  • Nucsoara este samanta arborelui Myristica fragrans si este folosita de om pentru aroma ei, in scop medicinal si pe post de conservant de 3.500 de ani incoace?
  • Dupa recoltare, semintele sunt uscate la soare (timp de 6-8 saptamani), sunt scoase din coaja tare si ajung sa cantareasca 5-10 g fiecare?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Friganele
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.