Acasă Sport și fitness Este boala Alzheimer un diabet de tip 3? Descopera ce spun medicii!

Este boala Alzheimer un diabet de tip 3? Descopera ce spun medicii!

1
Este boala Alzheimer un diabet de tip 3? Descopera ce spun medicii!

alzheimerAi auzit de diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2, dar ce stii despre diabetul de tip 3? Ideea ca boala Alzheimer este o forma de diabet are tractiune in comunitatea medicala, de 12 ani incoace, iar dovezile acumulate in acest sens au determinat multi specialisti sa creada ca Alzheimer-ul este un diabet de tip 3. Ideea a aparut in 2008, cand cercetatorii Dr. Suzanne de la Monte si Dr. Jack Wands (de la Universitatea Brown) au facut legatura dintre faptul ca rezistenta la insulina in creier este o caracteristica a bolii Alzheimer.

Nu este de mirare: glucoza este principala molecula care confera energie creierului, care este bogat in receptori de insulina, substanta ce regleaza aportul de glucoza din organism. Cand au studiat creierul unor bolnavi de Alzheimer, dupa deces, cercetatorii au observat ca acesta avea multe dintre anormalitatile obsrvate si in cazul pacientilor de diabet de tipul 1 sau 2 (inclusiv un nivel redus de insulina). Cand ai diabet, corpul tau semnalizeaza problema prin convulsii, confuzie si schimbari de comportament; cand ai Alzheimer, creierul tau intra in declin stuctural si functional.

In articolul de astazi iti prezentam istoria legaturii dintre diabet si problemele creierului, studiile de specialitate legate de ideea din titlu si incheiem discutand despre triumviratul medical care include boala Parkinson, dementa si Vitamina B12.

Descopera totul despre relatia dintre fructe si diabet!

Scurt istoric al legaturii intre diabet si creier

creierLegatura intre declinul mental si diabet a fost observata inca din secolul XVII, de catre medicul britanic Thomas Willis. Acesta nota ca persoanele care au trecut prin evenimente stresante, suferinte lungi si depresie aveau adesea diabet. Multi ani mai tarziu, in 1897, psihiatrul britanic Henry Maudsley observa ca diabetul si nebunia coexista adesea in aceeasi familie, iar in 1935, psihiatrul american William Claire Menninger postula existenta „diabetului psihogenic” si a „personalitatii diabetice”. In ultimii ani, cercetatorii au sugerat ca impulsionarea metabolismului glucozei si a cailor conexe de semnalizare a insulinei din creier imbunatateste activitatea functionala a pacientilor cu schizofrenie.

Legatura dintre dezechilibrele metabolice si problemele mentale a fost dovedita prin studii recente care indica faptul ca persoanele cu depresie au un risc cu 60% mai mare de a face diabet de tip 2 (2016), diabeticii au un risc de +37% de a deveni depresivi (2006), iar declinul cognitiv este corelat cu obezitatea si anormalitatile metabolice legate de insulina (2012). Dezechilibrele metabolice sunt si ele de 2-4 ori mai mari in randul persoanelor cu schizofrenie, iar pacientii care iau medicamente antipsihotice sau antidepresive ajung adesea sa aiba probleme ale parametrilor metabolici (glicemie ridicata, intoleranta la glucoza, diabet zaharat).

Descopera o lista cu 7 alimente de evitat in lupta cu diabetul, cancerul si bolile de inima!

Boala Alzheimer si teoria diabetului de tip 3

batraneteLiteratura medicala de profil utilizeaza doar termenii de diabet de tip 1 (insulino-dependent), 2 (zaharat), gestational (care apare in timpul sarcinii) si datorat altor cauze (monogenetic, al pancreasului exocrin, indus de medicamente). Societatile de diabet din lume nu pun semnul egal intre boala Alzheimer si diabetul de tip 3, aceasta fiind doar o ipoteza.

Dupa cercetarea din 2008 a doctorilor De la Monte si Wands, care punea semnul egal intre Alzheimer si diabetul de tip 3, a urmat studiul Hisayama (2011). Acesta a monitorizat 1.017 pacienti sanatosi timp de 15 ani si a concluzionat ca incidenta de dementa, Alzheimer si dementa vasculara a fost mult mai mare in cazul subiectilor cu diabet. In 2014, alta analiza sublinia ca, daca ai deja diabet, ai un risc cu 65% mai mare de a face Alzheimer. Asociatia Americana a Diabetului noteaza si ea ca (pre)diabetul este al doilea cel mai mare factor de risc, dupa varsta avansata, in aparitia bolii Alzheimer.

Diabetul de tip 2 creste riscul de dementa

diabet gestationalAceasta clasificare a diabetului de tip 3 este controversata si nu este inca acceptata de comunicatea medicala drept diagnostic clinic. Dar legatura este clara, studiile de specialitate concentrandu-se acum pe explicarea legaturii dintre cele doua boli, cu accent pe diabetul zaharat (diabetul de tip 2 fiind cel care creste riscul de dementa).

Diabetul netratat poate afecta, in timp, vasele de sange din organism (si, implicit, din creier) si poate produce dezechilibre chimice cerebrale. In plus, glicemia ridicata produce inflamatie, care poate afecta neuronii. Conform unui studiu din 2016, diabeticii de tip 2 cu cu 60% mai multe sanse de a face Alzheimer sau alt tip de dementa (vasculara), femeile avand sanse mai mari decat barbatii de a face cea din urma boala. Daca ai deja diabet, pentru a-ti reduce sansele de a face Alzheimer, fa sport 30 de minute/zi (de 4 ori/saptamana), consuma alimene sarace in grasimi saturate si bogate in fibre si proteine, ia cu regularitate medicamentele prescrise de medic, monitorizeaza-ti glicemia, colesterolul si greutatea.

Descopera sfaturi alimentare si reguli utile despre diabetul de tip 2, pe blogul Sano Vita!

Boala Parkinson, dementa si Vitamina B12

persoana in varstaUn studiu recent (publicat in 2020) a descoperit o legatura intre alta boala a batranetii, care afecteaza creierul (Parkinson) si nivelul de Vitamina B12 din organism: persoanele diagnosticate cu Parkinson au sanse mai mici sa ajunga ulterior la dementa (complicatie comuna a acestei boli, in stadiile ei avansate) daca includ in alimentatie suficienta Vitamina B12. Studiul nu a sugerat direct daca administrarea de suplimente alimentare de B12 este eficienta sau nu, in acest caz. Boala Parkinson apare cand anumiti neuroni incep sa functioneze anormal sau sa moara, odata cu scaderea nivelului de dopamina din creier. Dementa descrie un grup de simptome caracterizate prin probleme la nivelul memoriei si abilitatilor cognitive, care devin atat de semnificative incat afecteaza viata de zi cu zi.

O cercetare anterioara (2008) subliniase deja ca bolnavii de Parkinson care ajunsesera la dementa aveau mult mai putina Vitamina B12 in sange. Vitamina B12 este o molecula care contine cobalt si este prezenta in anumite alimente fortificate (cereale integrale, drojdie uscata inactiva) sau naturale (carne, peste, scoici, lactate, oua, ciuperci, alge nori). Vitamina B12 contribuie la sanatatea celulelor nervoase si sangvine, la crearea ADN-ului si la prevenirea anemiei.

cereale cu lapteAnul acesta, cercetatorii au investigat ideea testand daca nivelul acestei vitamine inregistrat in momentul diagnosticului era asociat cu riscul ulterior de dementa. Pentru asta, au analizat datele clinice a 25 de persoane cu Parkinson (8 femei si 17 barbati), cu varsta medie de 74 de ani: dintre ei, 60% au dezvoltat dementa, iar – in medie – restul de 40% aveau in sange un nivel mult mai ridicat al Vitaminei B12 (648,5 vs. 452 ng/L). Aceiasi specialisti au calculat ca, pentru fiecare 100 ng/L in plus de B12 administrate pacientilor dupa diagnosticare, riscul de a face dementa scade seminificativ: o cantitate de 500 ng/L de B12 vine cu un risc de dementa cu 69% mai mic, comparativ cu 400 ng/L!

Articolul precedent Clatite americane sarate, cu doua sosuri
Articolul următor Paine cu dovlecei
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

1 COMENTARIU

  1. F.Interesant si util articolul…de retinut
    concluzia cercetarilor si a legaturii dintre boli datorate deficitului de Vitamina B 12.O sa caut sa ne suplimentam alimentatia cu Vitamina B12
    Sotul meu are diabet, si a ” imbatranit”…brusc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.