Cartofi gratinati cu soia la cuptor
Acesti cartofi gratinati cu soia la cuptor vor constitui un fel principal satios pentru cei care tin post, urmeaza o dieta vegetariana sau pur si simplu doresc sa isi protejeze sanatatea consumand proteine vegetale. Preparatul imbina gustul delicios cu un aspect placut si ingrediente cu beneficii nutritionale deosebite pentru organismul tau.
TIMP PREPARARE 75 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal/Garnitura
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Cartofi gratinati cu soia la cuptor
- 3-4 cartofi
- 50 g granule vegetale de soia
- 2 cepe
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita busuioc
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita sare
- 2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Cartofi gratinati cu soia la cuptor
- Cartofii se spala și se fierb in coaja, apoi se scurg de apa și se lasa la racit.
- Intre timp, separat, se fierb in apa granulele vegetale de soia (aproximativ 15 minute), apoi se scurg si acelea si se lasa deoparte sa se racoreasca.
- Se curata cartofii de coaja, se rad pe razatoarea mare.
- Se toaca marunt ceapa si usturoiul, apoi se calesc cu putina apa si ulei.
- Se amesteca bine cartofii dati pe razatoare cu ceapa si usturoiul pe care tocmai le-ai calit, iar ulterior adaugi granulele de soia fierte, sarea și mirodeniile.
- Ungi cu ulei o tava si asezi compozitia in strat subtire, peste care vei turna sos de rosii sau boia de ardei.
- Preparatul se coace in cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumeneste frumos (circa 20 de minute).
- Servesti cartofii cu soia calzi, imediat dupa scoaterea din cuptor.
Observatii reteta Cartofi gratinati cu soia la cuptor
- Aceste preparat poate fi consumat ca fel principal alaturi de legume proaspete sau, frumos taiat, ca aperitiv cald.
- Cartoful are o reputatie nefericita in materie de mentinere a sanatatii, dar ea se datoreaza invaziei de preparate de tip fast food, care au in prim plan chipsurile sau cartofii prajiti. Consumati in cantitati moderate si preparati fierti sau copti, cartofii chiar ofera beneficii pentru sanatate, datorita compozitiei bogate in fibre, potasiu, bitamina B6 si nivelului redus de sodiu.
Stiai ca?
- In timp ce proteinele animale si cele din lactate duc, in timp, la cresterea colesterolului rau, soia si preparatele care au la baza acest aliment, fiind lipsite de grasimi saturate, te vor ajuta sa scazi colesterolul, scazand considerabil riscul de a dezvolta boli cardiovasculare?
- Magneziul din compozitia granulelor vegetale de soia (cele comercializate de SanoVita provenind din culturi complet nemodificate genetic) te ajuta sa iti imbunatatesti calitatea somnului?
- Poatasiul si magneziul care se gasesc din belsug in cartofi duc la scaderea tensiunii arteriale, daca acest aliment este consumat fiert sau copt, nu prajitu sub forma de chipsuri?
- Usturoiul nu este doar o planta folosita pe post de condiment pentru aroma sa deosebita, ci are si beneficii deosebite pentru sanatate? In credinta populara, te apara de racela, dar, de fapt, influenta sa este mult mai mare de atat: inca din Antichitate se folosea ca remediu pentru peste 60 de boli, de la banala raceala si pana la infectii, boli cardiovasculare sau colesterol crescut.