Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 14 beneficii ale consumului de mere in sarcina – infografic

14 beneficii ale consumului de mere in sarcina – infografic

0
14 beneficii ale consumului de mere in sarcina – infografic

mereStii vorba ceea, „An apple a day keeps the doctor away” (in traducere, „Un mar pe zi tine doctorul la distanta”)? Proverbul provine din Tara Galilor, prima lui atestare documentara datand dintr-un numar din februarie 1866, al publicatiei „Notes and Queries”: cititorii erau sfatuiti sa „Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread” (in traducere, „Mananca un mar inainte de culcare si doctorul nu-si va mai putea castiga painea”).

Varianta actuala a zicalei este folosita de la finalul secolului XIX, iar in spatele ei se afla un adevar clar: merele au pectina (fibra care scade nivelul colesterolului rau, eliminandu-l din corp si ajutandu-ti inima), antioxidanti (care ajuta creierul), bor (mineral care iti pastreaza oasele sanatoase), chercitina (flavonoid care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si ar putea combate cancerul), fibre si polifenoli (care promoveaza o digestie buna) si functioneaza ca o periuta de dinti, omorand bacteriile din gura? Prin urmare, nu este de mirare ca – in perioada sarcinii – viitoarele mamici au toate motivele pentru a incorpora in alimentatie merele verzi, rosii, galbene sau pestrite, bucurandu-se de multiplele lor beneficii.

Nu rata infograficul nostru despre cum depozitezi corect fructele, pentru a te bucura cat mai mult timp de mere proaspete si crocante!

9 luni sarcinaSpala bine merele inainte de a le manca, pentru a reduce reziduurile de pesticide ramase pe fructe (sau alege mere organice, nestropite). Nu indeparta coaja, aceasta reprezinta aproape 10% din greutatea fructului si contine nutrienti importanti, mai multi decat pulpa. Daca esti insarcinata, mananca mere crude, adauga-le in salate de fructe sau smoothie-uri, pentru a beneficia de toate plusurile pe care le aduc aceste fructe organismului tau in timpul celor 9 luni. Incearca si merele deshidratate, care pastreaza continutul de fibre din fruct si nu au pic de zahar adaugat!

Alege sa consumi chips-uri de mere, pentru un produs 100% natural!

chips-de-mereIncearca chips-urile de mere fara adaos de zahar si simte gustul natural intens de mar indiferent de anotimp! Chips-urile sunt un produs romanesc, 100% natural, pe care il poti rontai intre mese, cand ti-e pofta de ceva dulce sau crocant.

Beneficiile consumului de mere in sarcina

Consumul de mere in sarcina atrage dupa sine numeroase beneficii pentru sanatatea mamei si a fatului. Nutrientii pe care ii contin merele – mineralele, vitaminele si antioxidantii (fibre, potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, vitaminele A, C, E, K, B2 si B6) – previn diverse probleme care pot afecta gravida si bebelusul in plina dezvoltare, dand o mana de ajutor naturala sarcinii tale.

fat ecografie sarcina1. Merele contin antioxidanti care protejeaza ADN-ul.

Organismul este supus constant stresului oxidativ: in corp, oxigenul (din aer, apa, mancare si medicamente) se imparte in atomi cu electroni singulari (radicali liberi), care isi cauta o pereche, afectand in cursul acestui proces celulele, proteinele si ADN-ul, provocand imbatranire si boli. In cazul unei sarcini, poti combate radicalii liberi si proteja ADN-ul fatului, folosindu-te de antioxidantii din mere (folifenoli, flavonoide, Vitamina C).

2. Merele iti mentin greutatea normala.

In sarcina, cresterea in greutate este o certitudine (daca ai o greutate normala, ar trebui sa acumulezi 11-16 kg in plus), dar a manca pentru doi nu inseamna a manca de doua ori mai mult: in primul trimestru, acumulezi in jur de 1,8 kg (consumand acelasi numar de calorii ca inainte); in al doilea trimestru, adaugi in jur de 6 kg (consumand cu 300 calorii in plus/zi); in al treilea trimestru, castigi alte 5 kg in greutate (consumand inca 300 calorii in plus/zi).

mere greutateO greutate prea mare in timpul sarcinii poate insemna afectiuni hipertensive, colesterol mare, diabet gestational, cresterea sanselor de cezariana. Iar majoritatea femeilor scapa greu de kilogramele in plus, la finalul celor 9 luni, riscand boli ca diabetul de tip 2 sau cancerul la san.

Merele te ajuta sa scazi nivelul colesterolului si al presiunii sangvine, pastrandu-ti inima si arterele sanatoase (gratie antocianinei si al potasiului pe care le contin), sa scapi de pofta de dulce si sa iti pastrezi greutatea in limite normale (contin fibre multe si calorii putine, dar si compusi nedigerabili – care incurajeaza dezvoltarea de bacterii benefice in intestin, bacterii asociate cu pierderea in greutate).

nou nascut3. Merele reduc riscul de nastere prematura/defecte la nastere.

Femeile insarcinate pot include merele proaspete in alimentatie si pentru a preveni riscul de nastere prematura sau cu probleme, ca Spina bifida. Expertii spun ca prima este cauzata de secretia de bila in exces (iar merele pot echilibra aceasta secretie, gratie mineralelor si vitaminelor pe care le contin), iar cele din urma sunt provocate de lipsa de acid folic/B9 (iar merele contin o cantitate mica de Vitamina B9).

Nu rata nici infograficul despre 15 vitamine si minerale esentiale in sarcina, pentru mama si copil!

4. Merele scad riscul de diabet gestational.

Femeile insarcinate risca sa dezvolte diabet gestational – complicatie temporara, care apare atunci cand nivelul zaharului din sange creste (din cauza schimbarilor hormonale, care afecteaza actiunea insulinei si balanta glucoza-insulina), de obicei in al doilea trimestru de sarcina. Cum stii ca risti sa dezvolti aceasta afectiune? Daca esti supraponderala sau obeza, ai avut diabet intr-o sarcina anterioara sau ai cazuri in familie, ai deja un copil, care a avut la nastere peste 4 kg, sau ai avut sindrom de ovar polichistic, atunci te poti considera avertizata!

diabet gestationalDiabetul gestational inseamna: pentru mama, cresterea riscului de a face diabet de tip 2 la un moment dat, in viata (unii experti estimeaza ca sansele in acest sens ar creste cu 60%!), potentiala crestere a cantitatii de lichid amniotic si posibila nastere prin cezariana; in cazul fatului, nivelul crescut de glucoza ii va stimula secretia de insulina, acesta va avea o greutate mult prea mare la nastere, se poate naste prematur, dupa nastere poate avea hipoglicemie si are risc crescut de a deveni obez/diabetic cand creste. Include merele in alimentatie, pentru a obtine zaharuri naturale, absorbite echilibrat in sange, care pastreaza insulina la acelasi nivel pentru mai mult timp.

mere rosii5. Merele previn greata si ajuta sistemul digestiv.

Merele reduc arsurile la stomac (afectiune comuna in sarcina, care apare mai ales in al treilea trimestru, cand uterul in crestere pune presiune pe stomac). In plus, sunt bogate in pectina, fibra solubila care imbunatateste digestia si reduce constipatia – probleme la fel de des intalnite in timpul celor 9 luni de sarcina, cand aportul de fibre scade din cauza indigestiei si a starilor de greata. Merele (mai ales cele verzi, usor acrute, care au mai multe fibre decat cele rosii) te pot ajuta sa tii greata matinala si starile de voma la distanta in primul trimestru.

mere verzi6. Merele iti detoxifica organismul.

Cercetarile de specialitate arata ca un consum regulat de mere poate elimina din corp metale grele, ca plumbul, cadmiul si mercurul, lucru extrem de important in cele 9 luni de sarcina (un nivel toxic al acestora poate afecta dezvoltarea fatului). Asta deoarece pectina este extrem de eficienta in eliminarea prin urina a toxinelor.

7. Merele iti cresc nivelul de energie.

Majoritatea femeilor care urmeaza sa devina mame se confrunta cu o scadere a nivelului de energie in cursul sarcinii, din cauza deficientelor nutritionale si a transformarilor prin care trece corpul lor. In loc sa bei o bautura energizanta, plina de chimicale si zahar adaugat, alege varianta naturala: merele iti incarca rapid bateriile, gratie continutului de carbohidrati si de zaharuri simple (glucoza, sucroza, fructoza).

picioare umflate sarcina8. Merele previn picioarele umflate.

Sarcina afecteaza intregul organism al mamei: stiati ca uterul creste de 14 ori mai mare decat era inainte de a ramane insarcinata (de la dimensiunile unei pere, la marimea unui pepene rosu!), iar inima ta pompeaza cu pana la 50% mai mult sange si bate de 10-20 de ori mai des/minut? Printre punctele cu minus ale celor 9 luni se afla si picioarele si gleznele umflate, cauzate de lichidul in exces din corp si de presiunea suplimentara a uterului in crestere. Acest edem este extrem de deranjant mai ales spre finalul sarcinii, la sfarsitul zilei sau cand este foarte cald afara. Consumul de mere poate fi benefic, deoarece acestea te ajuta sa elimini mai eficient apa din organism, ajutandu-ti rinichii sa scape de toxine.

bebelus dezvoltare osoasa9. Merele contribuie la dezvoltarea osoasa.

Merele contin calciu, mineral esential pentru dezvoltarea oaselor, dintilor, nervilor, muschilor si inimii bebelusului tau, dar si intarirea scheletului propriu, scaderea riscului de hipertensiune si preeclampsie (hipertensiune asociata sarcinii si manifestata prin prezenta de proteine in exces in urina).

10. Merele pot preveni problemele respiratorii.

Consumul de mere in timpul sarcinii poate proteja fatul, scazandu-i sansele de a se imbolnavi de astm ulterior, in copilarie. In alimentatia adultilor, aceste fructe sunt recomandate drept un ajutor de nadejde pentru plamani mai sanatosi, gratie antioxidantilor din compozitie.

alergii copilarie11. Merele pot preveni alergiile.

Stilul de viata si obiceiurile alimentare ale mamei pot influenta aparitia anumitor afectiuni in cazul bebelusului, iar specialistii spun ca si diversele alergii capatate in copilarie pot fi evitate daca gravida consuma des mere in timpul celor 9 luni de sarcina.

12. Merele au proprietati anti-anemice.

Daca gravida este anemica in timpul sarcinii, bebelusul se poate naste subdezvoltat ca greutate ori inainte de termen. Tine anemia la distanta consumand mere, care pot reduce aparitia acestei deficiente, deoarece sunt bogate in fier, care ajuta la cresterea nivelului hemoglobinei din sange.

ladita cu mere13. Merele ajuta sistemul imunitar.

Merele ajuta sistemul imunitar al mamei si fatului aflat in plina dezvoltare, deoarece sunt o sursa buna de Vitamina C, care tine infectiile la distanta.

14. Merele iti pastreaza parul si pielea frumoase.

Cercetarile indica faptul ca procianidina (un tip de flavonoid) din mere poate stimula cresterea parului, ajutand viitoarea mamica sa isi mentina podoaba capilara in timpul sarcinii. Tot merele fac minuni pentru ten, pastrand pielea hidratata si stralucitoare.

14 beneficii ale consumului de mere in sarcina - infografic

Articolul precedent Pate de urzici
Articolul următor Mousse de tofu si fructe de padure – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.